TEST MJUKVARA  Baby Audio Humanoid  

Vocal Transformer / Hard-Tuner Plugin

Fräckaste Auto-tunern på marknaden? 

På sista tiden har det formligen vräkts ut nya vocodrar, röstförvrängare och ”auto-tune-wanna-bes” från olika utvecklare. Det kan vara svårt att hitta i denna djungel, men vi försöker ändå reda ut begreppen en smula…

Antares och deras Auto-tune-varianter vara länge ganska ensamma om den här nischen, men snart dök det upp både mjukvara och hårdvara som ville hjälpa musiker, vokalister och producenter att skapa ett ”eget” sound. Resultatet var förstås att det lät ganska likt på många håll. Om alla försöker låta som Daft Punk eller Cher blir det tyvärr inte särskilt personligt. Men nu går i alla fall utvecklarna bakom Baby Audio i bräschen för att det verkligen ska kunna låta riktigt annorlunda på våra sångspår. Deras Humanoid är en riktigt spännande plugg, och naturligtvis kände jag mig tvungen att kolla in den.

Baby Audio

Pasadenabaserade Baby Audio har länge sett det som sin mission att skapa riktigt kreativa verktyg för musikskapare. Och man har lyckats väldigt bra med detta. Om inte annat så vittnar de lysande recensioner deras pluggar fått från musikertidningar i alla världens hörn. Tidningar som Future Music, Sound on Sound och Computer Music har formligen gödslat sina sidor med superlativer när de testat företagets olika pluggar.  

Sedan 2019 har man hunnit släppa inte mindre än 12 olika pluggar, och inget tyder på att inspirationen hos utvecklarna hos Baby Audio skulle sina. Tvärtom… Med det senaste tillskottet i pluggsortimentet, Humanoid, visar man att man är beredd att ta ut svängarna hur långt som helst.

Humanoid

Utvecklarna betecknar själva sin plugin som en ”Vocal Transformer / Hard-Tuner Plugin”. Med Humanoid kan man verkligen skruva till ett sångspår på de mest häpnadsväckande sätt. Jag har kikat på många liknande pluggar på sistone, men det här liknar inget jag stött på tidigare. Visst, någon annan plugg kan fås att låta en aning märkligt ibland, men för det mesta handlar det om tämligen bleka kopior av de klassiska hårdvaruoriginalen. Men Baby Audio stoppar inte vid att efterlikna hårdvaru-vocodrar; man går All-in! Här kan man utöver vanligt vocoderspel, även skapa helt utflippade robotröster, synstyrda Daft Punk-körer, och mycket, mycket mer. 

I Humanoid hittar du 180 färdiga fabriksinställningar.

Den mest avancerade pluggen från Baby Audio?

Ja, även jag är böjd att ta till sådana superlativer. Om man utgår från de 180 färdiga fabriksinställningarna (presets kallas de visst i andra delar av världen) kan man ha precis hur roligt som helst. Här finns rösteffekter att utforska så det räcker i många timmar. Men varför stanna vid att utforska preset? Humanoid erbjuder massor av verktyg och justeringsmöjligheter. Den skulle kunna få vilken erfaren och lugnt sinnad ljudskapare som helst att gå helt bananas och spåra ur totalt. Och du kan gräva ner dig hur djupt du vill; om de vanliga reglagen inte skulle räcka till finns ofta ett ”kugghjul” som öppnar ytterligare funktioner.

Genom att klicka på ett kugghjul under en funktion får du fram ytterligare inställningsmöjligheter. Du kan som synes välja ett mörkare gränssnitt.

Grundjusteringar

Om vi till att börja med kollar in de vanligaste funktionerna finns redan här massor av möjligheter till akustiska utsvävningar. Vi har en Pitch-del där man hittar allehanda verktyg för att bestämma vilken tonart och/eller skala vi vill befinna oss i, men här finns även inställningar för kvantisering, ”robotisering” av rösterna och formantjustering av desamma. För tre av funktionerna har vi dessutom det tidigare nämnda kugghjulet som släpper fram ytterligare justeringsmöjligheter.

Vi har också en syntdel med massor av möjligheter att påverka ljudet. Utöver en mängd vågformer till att börja med finns även här många möjligheter att ytterligare förändra ljuden. Från fabrik har appen redan 64 färdiga wave-tables och du kan även importera dina egna.

Sedan kan man förändra vågformerna, time-stretcha, lägga till toner, oktaver över eller under, och med transform-funktionen även ”morpha” mellan olika inställningar. Och naturligtvis kan du även styra effekter och skapa stämmor från ditt MIDI-keyboard. Frågan är om Humanoid är en synt som man kan styra med vokalinslag eller tvärtom?

I Utility-avdelningen finns inställningar för range, de-essing, gating och smoothing, plus en sharpen-effekt som ytterligare vrider till vokaleffekterna. Och om vi ändå pratar om effekter måste vi förstås nämna de som ingår i den här appen: widen, warble, buffer och freeze. Widen är en utmärkt stereobreddare, warble ger nån sorts kombinerad vibrato/tremoloeffekt, fast med en egen twist; buffer sköter om buffertstorleken och freeze fryser förstås ljudet tillfälligt. Ytterst användbart alltihop!

Till allt detta adderar vi även en kraftfull filterdel med både hög- och lågpassfilter, plus en riktigt bra boost-funktion.

Kan man få den att låta ”normalt?”

Nja, det är liksom inte idén med Humanoid…

Här kan man istället åstadkomma riktigt hårda och snabba tonjusteringar som låter som en alldeles för hårt ställt ”Auto-Tune”, men här kan du också skapa robotröster, märkliga stämpartier; ja, i stort sett allt som man kan göra för att förvränga en vanlig sångröst.

Kan du redan sjunga rent och snyggt i pitch, då fixar Humanoid så det låter helt eljest. Och är det tvärtom så att du har svårt med sången och allt som oftast tvingas gå skallgång efter rätt tonart; ja, då finns det i Humanoid alltid hjälpmedel som kan addera det lite extra kreativa till din röst.

Humanoid kan manipulera en sångröst på alla tänkbara vis, plus några som du absolut inte tänkt på. Och du har hela tiden möjlighet att lägga till så mycket av effekten på din röst, som du tycker den kan behöva med dry/wet-ratten som du hittar i outputregelns kalibreringspanel.

Syntdelen erbjuder massor av olika vågformer, och du kan även ladda in egna wave- tables.

Inte AI-baserad

Utvecklarna hävdar med bestämdhet att ingen Artificiell Intelligens har använts, utnyttjats eller skadats vid utvecklingen av Humanoid. Programmet har tagits fram av vanliga, men kanske en smula extra intelligenta, människor. Och även om namnet Humanoid indikerar att vi skulle kunna ha att göra med någon övermänsklig varelse, handlar Humanoid i allra högsta grad om att ta ut svängarna vokalmässigt så långt det nu är mänskligt tänkbart – och sen lite till…

Bland alla kända producenter hittar vi namn som

Rob Kleiner, Smitty Soul, Tommy Lee, Jae Deal, Dimitri Tikovoi, Ronan, Chris Murphy, Matt Sin och Dakota G.

Det är producenter som jobbat med artister som Childish Gambino, Usher, Nicki Minaj, The Chainsmokers, King Crimson, Placebo, Blondie, Lady Gaga, Janet Jackson, Sia, The Weeknd, Motley Crüe ”to name but a few…”

Och de är alla beredda att skriva under på att Humanoid är det bästa som hänt mänskligheten sedan färdigskivat bröd.

Sammanfattning

Humanoid är en extrem vokal-tuner. Du behöver bara bestämma vilken tonart och vilken skala sången ska sjungas i, och hur mycket kvantisering du vill använda. Appen fixar resten.

Det är även en röststyrd synt. Vrid transform-ratten helt åt höger och du har en wave table-synt som du kan styra med rösten. Sagolikt fräckt!

Du kan även använda den för att skapa robotliknande röster som inte har någon likhet med din egen röst.

Sen kan man förstås blanda alla dessa effekter och skapa något som aldrig tidigare hörts. Sist men absolut inte minst kan man använda sitt MIDI-keyboard för att skapa och spela Imogen Heap-inspirerade vocoder-körer med hur många märkliga stämmor som helst.

Kort sagt; fantasin är din enda begränsning när du använder Humanoid. Det här är visserligen en ganska sliten klyscha, men sällan har den känts mer korrekt. Så jävla bra!

Länkar 

Här visas hur Humanoid fungerar och låter

FAKTA

Pluginformat: VST, VST3, AU, AAX (64-bit).

Platformar som stöds: Mac OS 10.11 och senare (inklusive Native Apple Silicon M1/M2-kompatibilitet). PC Windows 10 och senare.

DAW-program som stöds: Alla de stora programmen, inklusive Ableton Live, Pro Tools, Logic Pro, FL Studio, Cubase, Studio One, Bitwig, Reaper, Reason etc.

PRIS Nu: 79 dollar, Normalpris 129 dollar

UTVECKLARE Baby Audio, www.babyaud.io

© Gunnar E Olsson, ManMade Music