Sonuscore’s Chroma – Upright Piano

Test mjukvara

ETT RIKTIGT SPECIELLT PIANO

Ibland kan man stöta på ett instrument som känns lite extra speciellt. Det kan till och med vara så speciellt så man undrar varför ingen berättat för dig om det tidigare. Chroma Upright Piano är just ett sådan piano.

Chroma – Upright Piano sticker ut lite extra, inte bara för att det har en så rik historia, eller för att det har restaurerats på ett magnifikt vis, utan mer för sin unika karaktär och de känslor det kan förmedla.

Det hela tog sin början i en liten studio där Sonuscores team skulle sampla en stor flygel. Hur det nu var så var det någon som råkade se ett annat och betydligt mindre iögonfallande piano – ett vanligt så kallat ”upright” (upprättstående), eller Joanna som man sa förr. När man spelade några toner på detta piano upptäckte man att det lät helt magnifikt – fast kanske en aning ostämt. Det var dock tillräckligt övertygande för att man skulle bestämma sig för att kosta på det en rejäl ansiktslyftning i form av en grundlig restaurering och stämning. Det här pianot måste man bara sampla och dela med sig av.

Würzburger Pianohaus

Pianot kom från en liten tillverkare, Wilhelm Diemer, som hade en verkstad i Würzburg, i Tyskland. Diemers pianon var kända för sin lysande kvalitet och sitt distinkta sound. Just detta exemplar var ca: 100 år gammalt och efter den omsorgsfulla restaureringen visade det sig att det hade alla de akustiska egenskaper som man hade hoppats på, och nu finns det alltså i samplad form som Chroma – Upright Piano.

Faktum var att Jonas Hausotter, en av de tekniker som ligger bakom samplingen av Chroma, fick reda på att studion som ursprungligen huserade Chroma – Upright skulle slå igen och han fick därför möjlighet att köpa den gamla dyrgripen. Det står nu hos Hausotter i Mainz.

Inspelningen

Att spela in ett upprättstående piano kan låta okomplicerat, men att verkligen fånga dess akustiska själ kräver ett känsligt tillvägagångssätt. Jonas avslöjar den mångfaldiga uppsättningen av mikrofoner som användes för att försäkra sig om att varje nyans kunde bevaras:

”Vi använde en hel uppsättning olika mikrofoner – många fler än på en flygel. Framför pianot hade vi två Coles 4038:or riktigt nära strängarna och ytterligare en bandmikrofon i mitten för att fylla ut stereobilden. Ovanför placerade vi ett par Neumann km140 på avstånd, någonstans mellan 0,5 och 1 meter från pianot, och ett par Schoeps mk5 ännu högre för att fånga hela instrumentet. 

Nedanför hade vi ett par Gefell m930s under klaviaturen och ett par Sennheiser mkh8020s bakom pianot. Och låt oss inte glömma RUMBLE-positionen – en enda LOM Audio Geofon fäst på metallchassit, vilket ger ett unikt djup i ljudet.”

Denna detaljerade mikrofonplacering gör att Chroma – Upright Piano kan erbjuda en rik, flerdimensionell ljudbild. Oavsett om du vill ha den intima närheten till ”Front”-positionen eller det bredare perspektivet från ”Ovanför”, fångar varje mikrofon en annorlunda aspekt av detta pianos karaktär.

Artikuleringarna: Källan till kreativt uttryck

Det som verkligen skiljer Chroma – Upright Piano från andra pianobibliotek är Chroma-metoden: artikuleringarna. Man spelade inte bara in standardtonerna; man tänjde på gränserna och inkluderade både filt, dämpade, plockade, flageolett- och stråkartikuleringar. Var och en erbjuder de en unik struktur och ett känslomässigt djup, vilket kan ge en stor palett för att måla dina musikaliska berättelser.

”Filten låter riktigt bra! Vi spelade också in dämpade toner eftersom vi älskade dem så mycket på flygeln vi samplat tidigare. Plockade toner – förmodligen min minsta favorit eftersom det höll på att ta kål på mina fingrar – och flageoletter, som låter riktigt coolt med sitt harmoniska innehåll. Och den här gången använde vi en riktig fiolstråke istället för en E-bow”, förklarar Jonas.

I NI:s Kontakt kan dessa artikuleringar blandas och spelas parallellt, vilket gör att du kan utforska ett brett spektrum av känslor och texturer, från den mjuka, intima viskningen av filttoner till de otroligt vackra övertonerna från flageoletter och bokstavligen allt där emellan. Det är en lekplats för kreativitet, som erbjuder dig verktyg för att skapa djupt uttrycksfulla och unika kompositioner.

Round Robins skänker liv till din musik

Round Robins är ofta en förbisedd funktion, men de spelar en avgörande roll för att väcka ett samplat instrument till liv. Chroma – Upright Piano har åtta olika Round Robins som alternerar med, och man samplade också 27 anslagslager för standard- och filtartikulationerna, till och med fler än man gjorde för Croma – Grand Piano. Detta gör att varje ton du spelar känns organisk och dynamisk, och fångar de subtila nyanserna som gör att riktiga pianon är så fängslande.

”Det gör instrumentet mer levande eftersom du fångar så många små nyanser med de små skillnaderna i anslag”, noterar Jonas. Denna uppmärksamhet på detaljerna gör att Chroma – Upright Piano reagerar på ditt anslag precis som ett fysiskt piano, och lägger till djup och realism till ditt spel.

Är då Chroma – Upright Piano ett bättre piano?

Ja, det är i varje fall mycket annorlunda med hela sitt upplägg; samplat med massor av olika mikrofoner, sina många olika artikuleringar – och möjligheten att mixa dessa, 91 olika fabriksinställningar (preset) och 27 olika anslagsnivåer för ett mycket nyanserat och dynamiskt ljud.

Och jo, jag tycker nog även att det låter bättre än det mesta jag lyssnat på i den här vägen. Det finns en värme i ljudet som man sällan träffar på i den samplade världen. Och känslan när man spelar på Chroma – Upright Piano är även den mycket speciell. Man kommer oerhört nära den känsla man kan erfara när man spelar på ett riktigt bra fysiskt piano.

Chroma – Upright Piano är ett mycket användbart piano till både lugna pianoballader i singer/songwriting-traditionen, för att komponera filmmusik, för traditionell popmusik och allt däremellan. 

Det är även ett utmärkt komplement till Sonuscores Chroma – Grand Piano, om man mot all förmodan skulle tycka att en flygel tar lite för stor plats i mixen – vi snackar förstås även här om den samplade varianten. 

Utöver möjligheten att mixa olika artikuleringar har man även möjlighet att variera mängden mekaniskt ljud som normalt uppstår vid pedaltramp och hamrande på tangenter.

Sammanfattning

Med Chroma – Upright Piano presenterar Sonuscore ett mycket användbart och välljudande alternativ till alla samplade fullstora flyglar som man kan stöta på i musikvärlden. Det har en varm, mjuk och fyllig karaktär och massor av olika artikuleringar som man kan styra i realtid med modulationshjul, eller andra styrorgan via NKS. Jag blev extra förtjust i den filtdämpade artikuleringen och flageolett-varianten, men även den plockade (plucked) artikuleringen kändes både spännande och användbar på samma gång.

Chroma – Upright Piano har samplats med inte mindre än 27 olika anslagsnivåer och det bidrar naturligtvis till den verkligt realistiska känslan man får när man spelar på pianot. Det här kan jag verkligen rekommendera!

Systemkrav

  • Fungerar med gratisversionen KONTAKT PLAYER
  • KONTAKT Version 7.10.4 eller senare
  • macOS 10.15 eller senare
  • Windows 10 eller senare
  • 8GB RAM (mer rekommenderas)
  • Minst 17 GB av ledigt hårddiskutrymmer. SSD rekommenderas
  • Några av preseten för CHROMA – UPRIGHT PIANO behöver en kraftfull CPU för att fungera smidigt; en Intel i7 processor eller bättre rekommenderas.

Fakta

Samplat upprättstående piano

INFO & UTVECKLING Sonuscore, www.sonuscore.co,

PRIS Chroma Upright: 149 euro; crossgrade from Chroma Grand Piano till Chroma Upright: 99 Euro; Chroma Upright + Chroma Grand Bundle: 239 Euro

PLUS 

  • Låter helt ljuvligt vackert
  • NKS-kompatibel
  • Fungerar med gratisversionen Kontakt Player
  • 27 anslagsnivåer
  • Ett nittiotal olika preset
  • Du kan mixa olika artikuleringar
  • Fyra olika mikrofonpositioner

MINUS

  • Varför har ingen berättat om Chroma – Upright Piano tidigare?

Länkar

INFO https://www.sonuscore.com/shop/chroma-upright-piano/

Här kan ni lyssna på några av preseten som Chroma – Upright Piano erbjuder:

Cherry Audio Atomika Synthesizer

PRESS-RELEASE

Cherry Audio, en ledande innovatör inom utvecklingen av musikprogramvara lanserar nu Atomika. Detta efterlängtade virtuella instrument hyllar den legendariska Polivoks-synten, som tillverkades i fd Sovjetunionen mellan 1982 och 1990. Cherry Audios Atomika återskapar troget den unika karaktären hos Polivoks samtidigt som den lägger till nya filteralternativ, full polyfoni, en arpeggiator, integrerad studio- kvalitetseffekter och mer.

Den är designad i samarbete med den prisbelönta DSP-utvecklaren Mark Barton – som nyligen slog igenom i producenten Anthony Marinellis ”Why Modern Digital Synthesis Is More Analog Than Analog” YouTube-video – och Atomika är en trogen emulering av den ursprungliga duofoniska analoga synthesizern. Synthesizern behåller det ikoniska Polivoks-filtret och lägger till nya kontroller och utökade filterlägen, inklusive högpass-, notch- och peak-respons. Denna uppdaterade version är försedd med toppmoderna mjukvarufunktioner som är skräddarsydda för att möta behoven inom modern musikproduktion.

Atomika bättrar på de ursprungliga funktionerna med förbättrad polyfoni, och expanderar från duofonisk till en stabil 16-stämmig polyfoni. Den lägger till unison oscillator-stacking, en utökad LFO med fler vågformer och omfattande kontroller, inklusive hastighet, tracking, aftertouch och pitch- och modhjulsrespons. Dessa förbättringar gör det möjligt för Atomika att inte bara fånga essensen av originalet utan också ge modern bekvämlighet och ett intuitivt användargränssnitt.

En annan utmärkande funktion är Atomikas andra panel, som inkluderar en mångsidig arpeggiator och fyra effekter i studiokvalitet – Phasor, Flange/Chorus, Echo och Reverb – med en dedikerad effekt-LFO för utökad parametermodulering. Det fantastiska 3D-användargränssnittet är omslutande och anpassningsbart, med alternativ för att visa paneletiketter i den ursprungliga klassiska texten och en ”dölj tangentbord”-funktion för att maximera arbetsytan.

Atomika ger användarna ett brett utbud av ljudalternativ med över 350 noggrant designade förinställningar från Cherry Audios team av erfarna ljuddesigners. Dess omfattande MIDI-mappningsmöjligheter ger en smidig integrering i alla studioinställningar, och erbjuder en mångsidig och uttrycksfull synthplugin för alla musikproducenter.

Med sin blandning av sällsynt, klassisk karaktär och banbrytande innovation, kan Atomika inspirera till kreativitet och lyfta musikproduktion med nya ljud som går långt utöver den ursprungliga hårdvaran. Atomika erbjuder en oöverträffad upplevelse för synthesizerentusiaster som länge har velat prova den ursprungliga hårdvaran. Priset är endast $49 för Atomika och det blir det perfekta valet för musikproducenter som vill inkorporera ljuden från en av världens mest sällsynta syntar i sina projekt.

Ännu mer extraordinära ljud är tillgängliga direkt från Cherry Audio med Chain Reactions for Atomika Preset Pack ($9,99, säljs separat), med 100 fler förinställningar av talangfulla ljuddesignern James Dyson som utforskar Atomikas atmosfäriska sida genom arpeggios, effekter, modulering och aftertouch.

Cherry Audios Atomika-synthesizer är tillgänglig för macOS (10.13 och högre) och Windows (7 eller högre) i AU, VST, VST3, AAX och fristående format. En gratis 30-dagars demo är tillgänglig. Besök cherryaudio.com för ytterligare produktinformation, en djupdykningsinstruktionsvideo, systemkrav och en omfattande samling av imponerande ljuddemos.