Test mjukvara
Ekon från en svunnen tid
Softube har sedan tidigare ett alldeles utmärkt tape-eko på sitt program, men utvecklarna bakom den svenska mjukvaran kan ju så mycket mer. Därför blev vi inte särskilt förvånade när man sent i november gjorde en smyg-release av ännu ett delay (Echoes), denna gång enbart till prenumeranterna av sitt nyhetsbrev. Självklart nappade vi på det erbjudandet, och alltsedan dess har ekona bara studsat runt i vår lilla musikstudio. Nu finns den att tillgå för alla intresserade.
Softube Echoes
Nu måste vi förstås skärpa oss och försöka berätta för omvärlden om denna formidabla mjukvara. Echoes erbjuder inte mindre än sex olika delay-varianter med tämligen olika grundkaraktär: Filter, Reverb, BBD, Tape, Pan och Lo-fi.
- Filter är ett normalt delay med en något filtrerad feedback-del. En perfekt eko-effekt för sångpålägg.
- Reverb-varianten fungerar utmärkt för syntar och gitarrpålägg, och där har man skapat ett algoritm-reverb med hjälp av de olika ekotappningarna.
- BBD, eller Bucket Brigade Device som det utläses, är en analog delay-teknologi som dök upp i olika delay-pedaler för oss gitarrister redan under 70-talet. Här har man alltså återskapat den effekten i digital form, komplett med diverse aliasing-effekter.
- Tape är baserat på de eko-apparater som vi hört på en oändlig massa plattor – speciellt på sång – och här har man gett oss möjligheter att justera mängder av förr i tiden tämligen oönskade bieffekter som distorsion (drive), smuts (dirt) och svaj (wobble).
- Pan breddar stereobilden även på monokällor, och kan dessutom skapa en viss rörelse även med statiska ljudkällor, som till exempel keyboards med sustain (-pedal).
- Sist, men absolut inte minst, har vi Lo-fi. Den är utmärkt för att återskapa effekten av allmänt ”lortiga” eko-effekter från till exempel low-budget apparater från förr. Här använder man bit-crushing i kombination med modelerad 4-polsfitrering.
Ett formidabelt användargränssnitt
Softube har lyckats skapa en användar-interface som inte liknar något vi sett tidigare, men trots detta har man inga problem med att begripa hur allting fungerar. Bra jobbat där, herrar (och fröknar) utvecklare!
Här finns reglage för mixen mellan torr och affekterad signal, för delay-tiden – i millisekunder eller taktdelar (om du synkar till din DAW) – och för feedback. Och där har vi även en feedback-limiter som ska skydda oss mot skenande återkoppling.
Det finns även en ducking-funktion som gör att delay-effekten kan hållas i schack, så den inte dränker sång eller andra soloinslag, utan enbart blommar ut i tystnaden mellan solofraserna. Det enda jag saknar är möjligheten att låsa wet/dry-mixen när man bläddrar mellan olika preset.
I output-delen finns möjlighet att bredda stereobilden, samla ihop lågfrekventa toner i en monobild, eller filtrera din ekoeffekt efter eget tycke och smak.
Varje enskild delay-variant har dessutom begåvats med en mängd olika inställningsmöjligheter för just den typen av delay-effekt. Så har vi till exempel för Lo-fi inställningar för samplingsfrekvens, bitdjup, envelope follower och filter cutoff. För reverbeffekten erbjuds modulation, diffusion, modulationsbalans och ton, och hos BBD-delayet hittar vi inställningar för vågform, modulationshastighet och -mängd, plus filter-cutoff. Inte illa!
Du kan dessutom klicka i fönstret var du vill och bestämma att precis där vill jag ha ytterligare ett eko. Sedan kan du flytta det genom att dra det exakt till den plats i stereobilden som dig behagar. Mums!
Extended Features…
Softube Echoes har även stöd för något som utvecklarna kallar ”Extended Features” (ung. ytterligare utvecklade funktioner). Klickar man på tre olika symboler i överkanten på Echoes fönster visar sig till vänster en god uppsättning med mätare för insignal och side-chain-dito. Till höger hittar vi motsvarande för utgångssidan och en gain-matching-funktion. Undertill hittar vi mätare för head-room, ett highpass-filter och en fasvändare. Tackar, tackar!
Det här är alltså funktioner som man kan plocka fram när man behöver dem, och annars bara stoppa undan dem för att spara på utrymmer på skärmen. Fiffigt så det förslår. Den här funktionen finns nu hos en mängd olika pluggar från Softube, och den känns verkligen klart användbar.
Så här tar man fram ”Extended Features”:
Ljudbilder
Men vad vore väl alla dessa funktioner till för glädje om Echoes inte också lät riktigt bra? För det gör den verkligen! Här kan man leka fram de mest underhållande, häpnadsväckande, eller bara helt enkelt gudomligt vackra delay-effekter man kan tänka sig! Jag var innan jag öppnade pluggen lite orolig för om jag skulle kunna uppskatta reverbet hos Echoes – det brukar sällan låta bra om reverb som man lite sådär med eftertankens kranka blekhet, stoppar in för att det kan behövas en sådan. Men alla mina tvivel kom på skam. Reverb-effekten i Echoes är ett riktigt bra och välljudande algoritm-reverb. Klart användbart i en mängd olika ljudsituationer.
Och resten av delay-effekterna låter precis så bra som man har vant sig vid när det gäller plugin-effekter från Softube. Ett toppbetyg delas gärna ut där! Här finns faktiskt det mesta man kan tänkas behöva i delay-väg. Och justermöjligheterna är helt enkelt lysande. Det är verkligen hur enkelt som helst att leta fram en preset som man tror skulle kunna funka, och sen ratta till den så den passar exakt där man vill ha den.
Sammanfattning
Med Echoes har Softube presenterat en ytterst kraftfull och välljudande delay-effekt. Den erbjuder sex olika delay-varianter: Filter, Reverb, BBD, Tape, Pan och Lo-FI och en mängd ytterst användbar preset-inställningar att utgå ifrån. Dessutom har varje enskild delay-effekt en bra uppsättning med finjusteringsmöjligheter. Och ovanpå allt detta har man både en ducking-funktion, en output-del där man kan förändra stereobilden och som grädde på moset extrafunktionerna under Extended Features.
Det fullödiga gränssnittet gör Echoes mycket lättarbetat, det är lätt att ställa enstaka delayer/tappningar så de synkar taktmässigt till din musik, och dessutom placeras exakt där man vill ha dem i stereobilden. Man blir bara så där genuint genomlycklig! Tack Softube för en helt underbar delay-plugin!
Länk: Titta på en genomgång.
Systemkrav
- Monterey 12, Ventura 13, Sonoma 14
- Windows 10 (64-bit), Windows 11
- Softube-konto
- iLok-konto
- Dator med AU-, VST-, VST3- och/eller AAX-kompatibelt DAW-program
- Internet-åtkomst (för att ladda ner installationer och hantera licenser)
PRIS Normalt: 1 570 kronor; just nu 1 039 kronor
PLUS
- Låter alldeles utmärkt
- Förträffligt gränssnitt
- Sex olika delay-varianter
- Massor av bra preset/inställningar
- Många bra funktioner
MINUS
- Hade gärna kunnat låsa wet/dry-mixen