
Test mjukvara
Profet i sitt eget land … och alla andras
Jag har alltid varit intresserad av syntar, kanske betydligt mer än vad som borde vara nyttigt; jag är ju ändå gitarrist i första hand. Jag har ägt nästan alla Rolands racksyntar i MKS-serien, två Oberheim, en Akai- och en EMU-sampler, plus en massa andra gamla godingar. På mjukvarusidan har det varit nästan lika illa, men nu har jag fått en ny favorit, Cherry Audio P-10.
I den moderna synthistorien är det några maskiner som nått, och behållit, sin kultstatus långt efter att de presenterats. Minimoogen är förstås en sådan, DX-7 en annan, och sen har vi förstås Rolands Jupiter-serie och min egen favorit bland rolandsyntarna, Super JX, eller MKS-70 som den hette i rackformat. Men sen fanns det en synt som blev en riktig klassiker redan under sin livstid, Sequential Circuits Prophet-5. Den hade även en storebror i form av Prophet-10. Det är detta syskon som nu Cherry Audio skapat en mjukvaruversion av och de kallar den P-10, kort och gott.
Prophet 10
Dave Smith var 28 år när han tillsammans med John Bowen konstruerade en av de allra mest välljudande av alla analoga, polyfoniska syntar någonsin, Prophet-5. Det blev en enorm succé och snart hörde man det typiska Prophet-5-ljudet på massor av hits från hela världen. Men bortsett från det magiska soundet hade P-5 en hel del andra unika företräden. Det främsta var nog att det var den första polyfoniska synten som även var programmerbar, detta tack vare de nyligen konstruerade micro-chippen. Det gjorde att man kunde spara sina ljudkreationer och plocka fram dem när man behövde dem utan att behöva ratta fram dem på nytt ”from scratch”.
Den stora öronöppnaren var förstås ljudet från dessa syntar. De hade ett fett och väldigt organiskt ljud, mycket tack vare de utmärkta filtren. Och fetare skulle det bli… År 1981 släppte man den dubbelt så kraftfulla Prophet-10. Den hade två ljudalstrande kort av den variant som femman hade, och det innebar dubbelt så mycket av allting. Det innebar 10 röster med 20 av Sequentials analoga VCO:r, följaktligen 2 per röst, och det lät förstås så underbart fett. Den första versionen fick dock problem med både överhettning och instabilitet i stämningen, delvis beroende på att man fortsatte att använda samma lilla chassi som till femman, samtidigt som man stoppade in ännu mer elektronik i lådan. Till det yttre såg den alltså ut precis som sin lillebror P-5.
Nästa version fick ett större chassi och även två klaviaturer, och det är den bilden vi nu associerar med Prophet-10. Man utvecklade också bättre chips som höll stämningen bättre. Revision 1 och 2 av profeterna använde oscillatorer och filterchips från SSM (Solid State Microdevices). De hade ett fetare sound, men var inte lika stabila som de senare i rev 3, där CEM (Curtis Electronics Manufacturing) stod som tillverkare.
P-10 hade också en inbyggd ”poly sequencer” och allt detta sammantaget gjorde den till en enormt populär synt under 80- och en bra bit in på 90-talet. Den har använts med stor framgång av artister och grupper som Tangerine Dream, The Orb, The Who, Pet Shop Boys, Vangelis, Genesis, Human League, Duran Duran, Kraftwerk, Pink Floyd, filmkompositören John Carpenter och många fler.

Cherry Audio P-10
Med sin P-10 har Cherry Audio haft som mål att in i minsta detalj emulera de ljud som gjorde originalet till en av de mest ikoniska av alla de analoga polyfoniska syntarna. Det har inneburit att man till att börja med erbjuder alla preset från både P5 och P10. Men man nöjer sig inte med detta – utvecklingen har ju gått framåt på så många plan.
Man har gjort en hel del pietetsfulla uppdateringar och på så sätt moderniserat hela upplevelsen som det innebär att spela på en mjukvarusynt när den är som bäst. Cherry Audio P-10 har 16-rösters polyfoni per lager, en 4-spårs step-sequencer, anslagskänslighet, polyfonisk after-touch och en keyboard split-funktion. Till detta har man även adderat både ytterst avancerade modulationsfunktioner och en extra panel med en arpeggiator och en komplett effektavdelning för varje lager. Och när det gäller modulationsmöjligheterna… Här finns precis hur mycket som helst. En variant som imponerade stort på mig var den innovativa Poly Mod-varianten där man har individuella modulationsvägar för varje syntröst. Caramba!
Och det är klart att om man vill skapa en mjukvarusynt som ska emulera en av de mest intressanta analoga polysyntarna någonsin så får man som utvecklare verkligen ta i ända från tårna. Och det här har faktiskt Cherry Audio lyckats med.
Vad erbjuder då Cherry Audio P-10?
Vi har ju berört en del av allt det intressanta som utvecklarna har stoppat in i P-10. Det bör förstås även betonas att Cherry Audio varit enormt seriösa när det gäller att emulera varje liten komponent, varje nyans i det klassiska Prophet-ljudet. Allt från de typiska egenskaperna hos Curtis 3340-oscillatorerna och 3320-filtren, till det oefterhärmliga, råa soundet från originalets oscillator-synk.
Cherry Audio P-10 är också något av den mest mångsidiga av alla mjukvarusyntar jag skådat på mången dag. Versatil är ordet som bäst beskriver detta. Man kan ju använda P-10 som två oberoende syntar – ja, det går att styra de båda klaviaturen från varsin MIDI-controller – för att spela två feta ljud på varandra, splita ljuden på varsin del av ditt controller-keyboard, och till och med låta P-10 alternera mellan två lager för varje anslag du gör. Du kan även ha helt separata inställningar för alla parametrar i varje lager; det gäller även arpeggion och effekter. Behöver jag fortsätta?

Jo, kanske några ord om det utsökta grafiska gränssnittet kunde vara på plats. Det är naturligtvis helt skalbart, och om du inte behöver se tangenterna klickar du bara på ”Hide Keyb”. Det faktum att man även kan använda den som fristående app är förstås mycket tilltalande för den som vill sitta och ”fnula” och jobba fram egna ljud utan att behöva dra igång en DAW. Det går ju till och med att spela den via det vanliga QWERTY-tangentbordet – en finess som den delar med övriga instrument i Cherry Audios stora katalog.
Det extensiva utbudet på modulationssidan saknar motstycke i min del av syntvärlden. Där överlåter jag åt er att prova er fram. Det finns en riktigt välskriven bruksanvisning att ladda ner från utvecklarnas hemsida. Rekommenderas tillsammans med den 30 dagar långa trial-versionen.
Och jag höll på att glömma en annan viktig detalj… Utvecklarna har adderat en så kallad Drift Control som ger oscillatorer och filter en viss analog känsla genom att de förändras något över tid. Du bestämmer själv hur mycket.
På effektsidan hittar vi två oberoende effektuppsättningar av studiokvalitet, där effekterna kan köras globalt eller i tvålagers-mode. Där hittar vi dist, phaser (4-, 6- eller 12-stegsvariant), flanger, chorus, tre varianter av delay med synkmöjlighet, samt fem olika reverb. Kanon!
Och farbror Melker, vet du vad? Man kan även importera patch-banker i SysEx-format från både P5 och P10 via drag-och släpp-metoden. Tackar, tackar!
Och det låter alldeles förträffligt
Första gången jag fick möjlighet att prova en minimoog blev jag ruskigt besviken. Hur jag än vred på alla rattar fick jag den bara att vissla, väsa och låta allmänt märkligt. Men det var länge sedan. Efter den kom ju bland annat Prophet 5 med färdiga ljud inställda och klara, och sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt. Men ännu idag är just de färdiga ljuden väldigt viktiga för att sälja ett nytt instrument. Det gäller både hård- och mjukvara. Jag skulle vilja hårdra det hela och påstå att inget mjukvaruinstrument är bättre än sina preset/fabriksinställningar. Det är där man bildar sig en första uppfattning om ett instrument. Och som någon vis man en gång sa: Man får bara en chans att skapa ett första intryck.
När det gäller Cherry Audio P-10 har man verkligen tagit fasta på detta faktum. Man levererar instrumentet med fler än 500 riktigt bra fabriksinställningar, och inkluderar originalpreseten från både P5 och P10! Dessutom är det lätt att leta bland all grannlåten i den utmärkta preset-bläddraren, som är logiskt och intuitivt uppsorterad. Bland alla dessa färdiga ljud hittar man sånt som är färdigt att placeras i olika lager, i splitar, ljud för den inbyggda sequencern, färdigbakade arpeggion, effekter, modulationer och aftertouch. Mums!
Skulle detta inte räcka till kan man ladda ner en extra Preset Pack med ytterligare 100 ljud för 9,99 dollar, eller varför inte ratta in dina egna ljud? Cherry Audio P-10 inbjuder verkligen till sådant.

Sammanfattning
För den som suktar efter en riktig hårdvara finns en nyutvecklad fysisk version av Prophet-10, och jo, det är Dave Smith som även ligger bakom den, men smakar det så kostar det. Närmare bestämt får du punga ut med drygt 50 tusen kronor om du skulle känna för att äga ”The Real Thing”. Med detta i beaktande ter sig Cherry Audio P-10 ännu mer som ett självklart och oemotståndligt val. En prislapp på 59 dollar är något som man nog måste klassa som ”oemotståndligt billigt” (redan tidningen MAD hade ju detta som säljargument). Ljudmässigt är den en guldgruva för den som vill botanisera i gamla originalljud från en svunnen och älskad epok. När det gäller ”features” slår den det mesta, utan att för den skull avlägsna sig alltför långt från förlagan. Cherry Audio har än en gång slagit åtminstone mig med häpnad – och jag tror att övriga musikvärlden är lika imponerad. Man ju inte vara annat. Nu väntar jag bara på en lika autentisk version av min gamla käpphäst JX-10:an!
Länkar
Här hittar ni massor av information om profeternas historia, ljud, demor, specar och annat matnyttigt:
https://cherryaudio.com/products/p-10
Videolänkar
Här presenteras Cherry Audio P-10:
Och här kan du lyssna på några av preset-ljuden:
Här finns en längre presentation:
Och här kan du lyssna på originalet från 1980:
FAKTA
SYSTEMKRAV
macOS: 10.13 eller senare; macOS 13 Ventura stöds; 64-bit ett krav; Native Apple M1, eller nyare processor, inklusive Ultra stöds; 3.4 GHz Quad-Core eller M1 CPU med 8GB RAM rekommenderas; 104 MB ledigt hårddiskutrymme
Windows: Windows 7 eller senare (inklusive Windows 11), 64-bit ett krav; Quad-core dator med 8GB RAM rekommenderas; 104 MB ledigt hårddiskutrymme
Internetuppkoppling krävs för aktivering
FORMAT AU, VST, VST3, AAX och fristående
ÖVRIGT En gratis 30-dagars demoversion finns för nedladdning
UTVECKLARE Cherry Audio
INFO https://cherryaudio.com/products/p-10
PRIS 59 dollar